El 32è Festival de Músiques de Torroella de Montgrí oferirà un total de 15 concerts entre el 21 de juliol i el 23 d’agost a l’església gòtica de Sant Genís, tot esperant la finalització de l’auditori Espai Ter, previst d’inauguració l’estiu de 2014.
Enguany, el Festival de Torroella de Montgrí té com a artista principal el pianista català Josep Colom, que oferirà el concert inaugural el dia 21 de juliol amb un recital en solitari amb obres de Mompou, Chopin i Debussy. La seva presència es completa amb un concert de cambra amb el Zemlinsky Quartet, en què interpretaran obres de Beethoven, Schumann i el quartet Vistes al mar de Toldrà.
Aquesta edició del Festival vol sumar-se als homenatges que durant el 2012 s’estan tributant a compositors com Eduard Toldrà, Frederic Mompou i Xavier Montsalvatge, tot programant-hi algunes de les seves obres. Però a més, fidel a la tasca de recuperació de compositors catalans oblidats, enguany el Festival recupera, en el concert en memòria d’Ernest Lluch, l’obra de Tomàs Milans i Godayol (Canet de Mar, 1672-Girona, 1742), gràcies al treball de recerca fet per Josep M. Gregori i Jordi Rifé, que el 2008 van rebre la segona Beca Ernest Lluch de Recuperació de Patrimoni Musical. El concert serà a càrrec del Cor La Xantria, sota la direcció de Pere Lluís Biosca, i junt amb els Motets de Milans per a la litúrgia de la catedral de Girona, també s’hi interpretaran obres de Joan Pau Pujol, Joan Cererols i Francesc Valls.
La presència catalana queda palesa també en la participació solista de Laura Ruiz –clarinet– i Anna Alàs –soprano– en dos concerts; el primer amb obres de Brahms junt amb el Manderling Quartet i Christoph Berner al piano; el segon amb el grup instrumental Musica Florea sota la direcció del violinista Marek Stryncl amb obres de Telemann, Vivaldi, Zelenka i Händel.
En l’àmbit internacional destaquen noms com els de la mezzosoprano Anne Sophie von Otter, que interpretarà cançons de Grieg, Lindbland, Janáček, Debussy, Canteloube i McCartney, entre d’altres, en un programa heterogeni; com també la violinista Viktoria Mullova, el contratenor Damien Guillon, la soprano Julia Lezhneva, la violinista Isabelle Faust i l’orquestra Il Giardino Armonico sota la direcció de Giovanni Antonini, que oferiran en dos concerts la integral dels Concerts de Brandenburg de Bach.
Joaquín Achúcarro, un altre nom fidel al Festival, oferirà un recital amb obres de Montsalvatge, Mompou, Debussy i Schumann, i l’orquestra Acadèmia 1750 –resident del Festival– oferirà un programa amb obres d’Scarlatti, Baguer, Wanski, Seixas, Sorkocevic, Boyce i Kraus.
El Festival de Torroella enguany té un pressupost de 630.000 euros (70.000 menys que l’edició anterior) amb una aportació de la Generalitat de Catalunya de 248.000 euros, 75.000 l’Ajuntament de Torroella, 65.000 la Diputació de Girona, 30.000 la Fundació Caixa Catalunya i, encara pendent de confirmar, 116.000 el Ministeri de Cultura. En la roda de premsa es va explicar també l’estat de construcció del proper auditori Espai Ter, previst d’inaugurar l’estiu de 2014, un cop se n’hagi completat la tercera fase de construcció, per a la qual falten encara 1,9 milions d’euros. Josep Lloret, cap visible del Festival de Torroella en aquesta edició, va manifestar la seva il·lusió de veure finalitzat l’auditori per poder dur-hi a terme alguns dels seus projectes, com per exemple un cicle de grans pianistes i representacions escenificades d’òpera barroca.