L’actriu oscaritzada Marion Cotillard és el màxim reclam d’un dels esdeveniments musicals més destacats d’aquesta temporada. Després de gairebé seixanta anys sense escoltar-la a Barcelona –la darrera vegada va ser la temporada 1954-55 amb les representacions d’Ingrid Bergman dirigida per Roberto Rossellini al Gran Teatre del Liceu–, torna a Barcelona Jeanne d’Arc au bûcher (Joana d’Arc a la foguera) d’Arthur Honegger, un dels màxims exponents de la música per a l’escena del segle XX, amb la veu protagonista de Marion Cotillard.
L’actriu guanyadora d’un Oscar de l’Acadèmia de Hollywood per la seva actuació protagonista a la pel·lícula La môme (La noieta, titulada a Espanya La Vie en Rose), en què Marion Cotillard recrea el personatge d’Edith Piaff, es posarà a Barcelona en el paper de Joana d’Arc, en dues actuacions, els dies 17 i 18 de novembre, dins la temporada de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya.
Aquesta producció pròpia de L’Auditori només es farà aquell cap de setmana de novembre, amb una posada en escena que aplegarà més de 200 músics, actors i cantants. Sota la direcció musical de Marc Soustrot, pujaran a l’escenari de la Sala Pau Casals de L’Auditori: l’OBC, el Cor Lieder Càmera, Cor Madrigal, Cor Vivaldi-Petits Cantors de Catalunya, els cantants solistes Xavier Gallais, Yann Beuron, María Hinojosa, Marta Almajano, Aude Extrémo i Éric Martin-Bonnet, i els actors Pep Planas i Carles Romero.
L’actriu francesa va interpretar aquest paper per primer cop l’any 2005 en una producció a Orleans i hi té una estreta vinculació, ja que els seus pares la van interpretar al seu torn en la seva joventut. D’ençà d’aquella producció i després del seu accés a la fama arran de l’Oscar, Marion Cotillard no havia tornat a assumir aquest rol i ho farà novament a l’escenari gran de L’Auditori, tot posant de manifest tota l’angoixa i la tensió del procés inquisitorial i la posterior execució de l’heroïna francesa del quatre-cents.
L’obra de Honegger es pot situar com una de les obres més originals i particulars del segle XX, a mig camí entre l’oratori escènic i la tragèdia grega, amb una música suggerent en què el compositor utilitza sons orquestrals nous com el saxòfon i les ones Martenot per demostrar l’ansietat i la tensió que sent Joana d’Arc en el moment de la seva execució (a la «Revista Musical Catalana» de novembre-desembre núm. 330 trobaran un article complementari sobre l’obra de Honegger).
Amb Joana d’Arc, Marion Cotillard torna a interpretar una icona de la història col·lectiva quatre anys després del triomf internacional de La Vie en Rose (Oscar, César, BAFTA, Globus d’Or…). Marion Cotillard apareix actualment als cinemes amb el seu últim film, De rouille et d’os de Jacques Audiard, pel qual ha guanyat el Premi a la Millor Actriu al Festival de Cinema de Hollywood. La pel·lícula també ha rebut el premi a la Millor Pel·lícula al Festival de Cinema BFI London.
El concert de dissabte 17 de novembre serà retransmès en directe per Medici.tv, la plataforma digital líder mundial en música clàssica que ofereix la possibilitat de retransmetre concerts en directe i la reproducció posterior a la carta durant un període de 3 mesos.
Aquesta producció s’emmarca dins del conjunt d’activitats del Circuit Joana d’Arc que s’està duent terme a la ciutat de Barcelona a propòsit del sis-cents aniversari del seu naixement, en col·laboració amb la Filmoteca de Catalunya i l’Institut Francès. Durant el mes de novembre es podran seguir diverses activitats en relació amb l’heroïna d’Orleans, com per exemple la projecció de la pel·lícula La Passion de Jeanne d’Arc de Carl Theodor Dreyer (1928), acompanyada en directe per la banda sonora creada per Bronius Kutavicius composta el 2009, en una audició que tindrà lloc el 23 de novembre a la Sala Oriol Martorell de L’Auditori, a càrrec de la Berg Orchestra i sota la direcció de Peter Vrábel. Més endavant, hi destaca el concert que la Banda Municipal de Barcelona oferirà el 10 de febrer de 2013, en què s’interpretarà Joana d’Arc, per a trompa solista i banda simfònica de Poelman.