Amb el nom de “Tradició i actualitat, compositors i intèrprets”, l’Associació de Conservatoris de Catalunya (ACCAT) ha presentat un projecte amb el qual vol dur a terme tres trobades arreu del país en què es mirarà d’apropar dues branques que habitualment haurien de donar-se la mà: intèrprets i compositors.
L’objectiu del projecte és que els alumnes de més nivell dels vint centres de grau professional del país –de cinquè i sisè curs, principalment– treballin les obres dels compositors catalans en una doble faceta. Per una banda, els joves podran treballar l’obra d’un compositor català “històric” amb un intèrpret de reconeguda trajectòria i, per l’altra, també s’hi convidarà compositors actuals per treballar directament les seves composicions amb els alumnes.
Al projecte, s’hi han inscrit un gran nombre d’alumnes matriculats als diversos conservatoris i centres autoritzats de grau professional catalans, fet que ha suposat que no tots hi puguin participar com a alumnes actius.
Per garantir l’èxit de convocatòria i que tothom pugui assistir a totes les trobades, s’ha buscat que siguin en dissabte i que no coincideixin el mateix dia.
El dissabte 7 de febrer passat se’n va dur a terme la primera, al Conservatori de Badalona, amb una gran afluència de joves pianistes, reunió que resultà molt gratificant i instructiva a la vegada.
Els horaris van incloure les classes magistrals al matí –repartides en dos espais simultanis (pianista/compositor)–, una conferència a primera hora de la tarda –en què Albert Guinovart i Alba Ventura versaren sobre l’obra i la trajectòria d’ambdós i les vinculacions del seu llenguatge. Posteriorment hi hagué un breu concert, amb una part a càrrec dels alumnes més interessants que s’han aplegat a la trobada i una altra a càrrec dels pianistes convidats. Així doncs, es pogué escoltar l’obra d’ambdós compositors, així com entendre’n la vinculació.
El projecte arrenca de la idea del pianista cerverí Santi Riu, que ha desenvolupat el concepte i que a més ha rebut l’adhesió de l’Associació Catalana de Compositors i el Gremi d’Editorials de Música de Catalunya (GEMC).
Les properes cites tindran lloc a Cervera (21 de febrer) amb el binomi Frederic Mompou-Lluís Guzman i el compositor Jordi Camell, i a Girona amb la dupla Xavier Montsalvatge-Salvador Brotons, juntament amb el pianista Jordi Masó.
Queda encara pendent la possibilitat d’oferir una quarta trobada, que en tot cas es duria a terme el proper curs escolar en terres tarragonines, amb el cartell de Joan Massià-Narcís Bonet i el pianista Jordi Vilaprinyó.
L’experiència està servint per conèixer més la música del nostre país, descobrir les obres dels compositors actuals i apropar joves pianistes i compositors.