Subscriu-te

Vespres Musicals al monestir de Pedralbes

monestir_pedralbes_claustre

Els dijous 10, 17 i 24 de juliol tindran lloc els tres concerts del cicle Vespres Musicals, amb direcció artística de Dani Espasa, que formen part de les activitats culturals del Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes, a Barcelona. Així, quan el dia declina, en el moment en què als monestirs se celebren les vespres, començaran aquestes vetllades musicals, a les 21 h, al claustre i a l’església del monestir. El cicle commemorarà enguany el 650è aniversari de la mort de la fundadora del monestir, Elisenda de Montcada; així, la música s’inspira en aquest personatge: una reina vídua amb uns marcats ideals de vida religiosa. S’hi interpretaran els chants dels trobadors que van viatjar d’orella a orella i de cort en cort i la música litúrgica de la Corona d’Aragó. A través dels segles, les ressonàncies d’aquestes músiques han inspirat noves visions de les eternes inquietuds humanes, l’amor i la transcendència.

El primer concert (claustre) –“L’art de trobar. Els chants de les corts”– serà a càrrec de l’Ensemble Athenea –Laia Frigolé (veu), Miriam Encinas (flautes i percussions), David Codina (organetto) i Pau Marcos Vicens (violad’arc i direcció)–, que interpretarà obres de Bernat de Ventadorn, Marcabrú i Adam de la Halle, així com composicions anònimes del segle XIV.

El segon concert (claustre) –“Polorum regina”– comptarà amb el trio format per Lídia Pujol (veu), Pau Figueres (guitarra) i Vic Moliner (contrabaix), que oferirà versions renovades de les composicions del Misteri d’Elx (segles XIII-XIV), les cantigas de amigo de Martín Codax (finals del segle XIII, inicis del segle XIV), El llibre vermell de Montserrat (recopilat el 1399), el Codex Las Huelgas (segle XIII) i obres de Tarquinio Merula, Ramon Llull i la trobairitz Beatriu de Dia, comtessa de Dia.

Finalment, en el tercer concert (església) –“Música vocal a la Catalunya medieval”–, David Sagastume (contratenor), Víctor Sordo (tenor), Josep-Ramon Olivé (baríton) i Lluís Vilamajó (tenor i direcció musical) oferiran la Missa de Barcelona i peces extretes dels còdexs de les catedrals de Vic (s. XII), de Palma de Mallorca (s. XIII) i de Girona (s. XIV), així com fragments de les composicionsdels monestirs de Ripoll i de Vallbona de les Monges (s. XIII), del Llibre vermell de Montserrat (s. XIV) i el Cançoner de la Colombina (s. XV). La Missa de Barcelona, composta en la dècada en què morí la reina Elisenda, és un dels primers cicles complets de missa polifònica que ha arribat fins als nostres dies. Prové de la capella reial barcelonina i va ser interpretada probablement a la cort del rei Martí l’Humà. En conjunt, les peces d’aquest concert són un exemple de la música religiosa de la Corona d’Aragó, que emprant únicament el recurs de la veu humana lloava Déu amb el seu cant pla.

Els concerts són a les 21 h, però abans es podrà accedir al claustre de 20 a 20.45 h, i a l’església de 20.30 a 21 h. Els concerts tenen un preu d’11,30 euros. Més informació a www.bcn.cat/monestirpedralbes.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter