Subscriu-te

VI Festival de Música Antiga de Poblet

Imatge d’un concert de La Capella Reial de Catalunya i Jordi Savall al Monestir de Poblet.

Reivindicació dels refugiats a través de la música

Del 10 al 12 d’agost tindrà lloc la VI edició del Festival de Música Antiga de Poblet. Enguany sota el lema “La memòria i els símbols del poder, de la fe i de l’exili”, la temàtica del Festival centra l’atenció en la realitat social europea. Per aquest motiu Jordi Savall ha volgut convidar per primer cop en aquesta cita estival l’Orquestra Orpheus XXI, creada i dirigida per ell mateix per dur a terme el seu projecte per als refugiats i immigrants a Europa. Juntament amb la formació coral Hespèrion XXI oferiran el programa “Camins de l’exili i de l’esperança”, que inclou músiques cristianes, jueves i musulmanes al voltant del Mediterrani. Serà en el concert inaugural, el divendres 10 d’agost, a la plaça del monestir de Poblet.

Orpheus XXI és un projecte intercultural d’acció pedagògica, educativa, lúdica i creativa a favor dels joves refugiats i immigrants (de qualsevol nacionalitat i origen) amb un coneixement o talent musical, i té com a objectiu ajudar-los a perfeccionar els coneixements i el talent creant les condicions favorables perquè puguin fer música i compartir-la entre ells i amb altres joves de diferents grups ètnics i culturals. L’objectiu final és que puguin presentar la seva feina en concerts destinats a un públic europeu i particularment a infants d’escoles dins la regió o el país de residència d’aquests immigrants.

El segon concert tindrà lloc, en horari matinal, en un espai que es recupera per al Festival, l’antic refetor dels conversos. Hi actuarà el grup Tasto Solo, formació emergent que té el suport de Jordi Savall, que proposa un recorregut per l’Anglaterra de la primera meitat del segle XVI. Tasto Solo està formada pels músics Guillermo Pérez, David Catalunya i Bérengère Sardin. L’antic refetor dels conversos, posteriorment usat com a celler, era l’espai on feien els àpats les persones que, vivint i treballant sota una certa disciplina monàstica, no havien fet els mateixos vots que els monjos.

El tercer concert serà a l’antic dormitori dels monjos. Allà la formació orquestral Le Concert des Nations interpretarà Les nations de François Couperin. Una obra amb què el compositor barroc va voler aprofundir en els diferents estils musicals dels pobles d’Europa al seu moment.

Enguany el Festival està integrat per primera vegada per quatre concerts. El quart, novament al dormitori dels monjos, permetrà escoltar per primer cop les Ensalades de Mateu Fletxa El Vell a càrrec de la Jove Capella Reial de Catalunya. El compositor, que se sap que va acabar els seus dies com a monjo cistercenc a Poblet, devia dormir, doncs, a l’espai on enguany, uns quants centenars d’anys després, s’escoltarà la seva música.

El Festival de Música Antiga de Poblet oferirà abans de cada concert una conferència sobre el contingut de cada programa. Els ponents enguany seran el doctor en economia i exrector de la UB Josep M. Bricall, el professor de dret de nacionalitat, estrangeria i ciutadania d’ESADE Eduard Segarra i el musicòleg Josep M. Gregori.

www.poblet.cat

 

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter