Els propers dilluns i dimecres, 14 i 16 de març (19 h), el prestigiós conjunt vocal i instrumental belga Vox Luminis, liderat pel baix Lionel Meunier, debutarà al Palau de la Música per oferir la versió semiescenificada de King Arthur i l’estrena mundial d’una nova versió dramatitzada de The fairy queen, dos dels títols operístics indispensables del compositor anglès Henry Purcell i una de les apostes més destacades del cicle Palau Òpera.
La nova posada en escena de The fairy queen inclourà projeccions de vídeo, creades per a l’ocasió, com a suport de cada seqüència musical, tot generant l’atmosfera necessària i una capa extra de significat a la partitura, però sense desviar l’atenció dels cantants ni de l’orquestra.
Elogiat internacionalment per la seva sonoritat única tant en el format de solistes vocals com en produccions més nombroses, Vox Luminis comptarà en aquesta ocasió amb la participació de l’actor Pere Arquillué com a narrador a King Arthur, ja que bona part d’aquesta òpera dramàtica o semiòpera consisteix en text parlat, i amb l’actriu Sílvia Bel com a narradora a The fairy queen. Amb dramatúrgia d’Isaline Claeys, aquestes dues sessions, que també estan incloses en la programació del Barcelona Obertura Spring Festival, clouran la primera edició del cicle Palau Òpera.
Henry Purcell és considerat el pare de l’òpera anglesa, mentre que aquestes dues obres responen al concepte de semiòpera. Estrenada el 1691, King Arthur or The British Worthy és una de les darreres obres del compositor i una de les més innovadores per l’època. En cinc actes i amb llibret de John Dryden, explica la història del llegendari rei Artur.
De la seva banda, The fairy queen, estrenada el 1692, conté alguns dels fragments més cèlebres del catàleg de Purcell i de tota la història de l’òpera, en aquest cas amb llibret anònim inspirat en El somni d’una nit d’estiu de Shakespeare.
Fundat el 2004, el conjunt vocal Vox Luminis està especialitzat en el repertori anglès, italià i alemany dels segles XVII i principis del XVIII, donant vida tant a obres mestres conegudes com a repertoris menys interpretats. Segons el repertori, el cor de solistes vocals es complementa amb un conjunt encarregat del continu, instruments solistes o bé una orquestra completa.
El director d’orquestra i baix francès Lionel Meunier, reconegut internacionalment com a fundador i director artístic de Vox Luminis, és considerat un dels líders en actiu més dinàmics i aclamats en l’àmbit de la interpretació històricament informada i la música coral. Elogiat pel seu enfocament interpretatiu, detallat, però alhora enèrgic, es consolida com a mestre convidat i director artístic de cors, conjunts i orquestres a tot el món.
Imatge destacada: (c) Mark Leko.