El director d’orquestra cerverí s’incorporarà al càrrec l’1 de setembre de 2018, tot substituint James Ross, que hi ha renunciat per motius professionals. Xavier Puig, que ha estat recentment anunciat com a director principal del Cor de Cambra del Palau, assumeix la titularitat de la Simfònica del Vallès per un període inicial de dues temporades.
L’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV) ha fet públic un canvi en la direcció musical anunciant que el músic, pedagog i director d’orquestra català Xavier Puig i Ortiz (Cervera, 1973) assumirà la direcció com a titular de l’OSV durant un període inicial de dues temporades, des de l’1 de setembre de 2018 fins al 31 d’agost de 2020, en substitució de l’americà James Ross.
La substitució és conseqüència de la renúncia de James Ross a la titularitat que havia assumit el setembre passat i que motius professionals d’incompatibilitat d’agenda no li permeten de compaginar. El director americà ha ofert la seva renúncia perquè, tal com ell mateix ha explicat públicament, no pot dedicar el temps que requereix la Simfònica del Vallès amb les altres direccions que ja realitzava i en què ha renovat per als propers anys. James Ross és, actualment, el director artístic de la National Youth Orchestra i de l’Alexandria Symphony Orchestra, i continua com a director adjunt del programa de Direcció d’Orquestra de la Juilliard School de Nova York.
Xavier Puig és des de fa set anys el director artístic de la Gira de Setmana Santa de l’OSV, un projecte que va néixer el 2012 adreçat a la participació de diferents cors de tot Catalunya que amb entusiasme desitgen intervenir en un esdeveniment cultural i artístic enriquidor, tant musicalment com organitzativament. El projecte té alhora un valor musical i social, cultural i territorial. La temporada 2018-19 Xavier Puig dirigirà els Requiems de Fauré i Rutter en una gira que visitarà sis ciutats catalanes: Sabadell, Lleida, Terrassa, Barcelona, Tarragona i Tortosa.
A més a més, Puig ha estat director assistent de la Joven Orquesta Nacional de España (JONDE) i de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) i ha estat convidat per nombroses orquestres del país. Actualment és el director titular de l’Orquestra de Girona, del Cor de Cambra de l’Auditori Enric Granados de Lleida i director principal del Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana. Així mateix, és professor d’orquestra i direcció a l’ESMUC. I ha estat director convidat per nombroses orquestres de joves i actualment dirigeix el Curs de Direcció de l’Orquestra de Terrassa. Ha enregistrat obra d’autors catalans i diversos programes divulgatius per a TV3. Fou director artístic de les sis primeres edicions del Festival de Pasqua de Cervera, dedicat a la música clàssica catalana.
Totes aquestes experiències li permeten liderar projectes innovadors, tant de caire pedagògic i formatiu com artístic i comunitari, línies de treball que l’OSV explora i referma any rere any. La seva contractació reflecteix l’ambició de continuar progressant en el camí que la Simfònica del Vallès ha recorregut amb èxit els darrers anys, amb les darreres titularitats de Rubén Gimeno (2008-2015) i James Ross (2017-2018), vers una renovació del format del concert per fer-lo més proper a la ciutadania juntament amb una vigilància constant pel progrés artístic i una marcada vocació de servei a la comunitat.
Xavier Puig afronta el repte amb “molta il·lusió” i amb la voluntat de construir un “nou model de director musical, basat en la proximitat i la cooperació interna”, per tal de ser “un membre més de l’orquestra”. També ha destacat la creença en la utilitat de l’exercici d’autocrítica, que parteix des de baix, amb un afany de millora sincer i profund, i creu que aquesta és l’única salvació possible per al món de l’orquestra. S’ha mostrat partidari de donar oportunitats als joves directors en la dinàmica de l’Orquestra Simfònica del Vallès i ha fet pública la seva voluntat de programar música contemporània de la nova generació de compositors catalans que emergeix cada cop amb més força.
L’elecció de Xavier Puig com a director titular ha respost a la dinàmica de funcionament de l’Orquestra Simfònica del Vallès, l’única a l’Estat que funciona com una cooperativa. El procés va consistir en dos fòrums de membres de l’orquestra (que alhora en són els propietaris empresarials) en què es va analitzar quin era el perfil de director musical que la formació necessitava. Es van escoltar i valorar diferents propostes dels músics i finalment es va votar quin candidat s’adequava millor. L’elecció, gairebé unànime, va ser a favor del músic de Cervera. L’especial circumstància de la renúncia de James Ross com a titular de la formació d’una manera transparent i consensuada ha afavorit un relleu en la direcció musical de l’orquestra que permetrà col·laboracions futures i una continuïtat en el projecte participatiu i tranversal amb què la Simfònica del Vallès aborda la seva programació.
Balanç de la temporada 2017-18
El balanç de l’Orquestra Simfònica del Vallès de la temporada 2017-18 ofereix unes xifres prou eloqüents pel que fa al creixement sostingut d’activitat: enguany 120.800 espectadors han assistit als seus concerts, en un total de 115 concerts de gran format més 57 de cambra. L’OSV ha actuat en 33 ciutats, repartides per Catalunya, Espanya i els Emirats Àrabs Units, i ha dut a terme fins a 220 tallers socioeducatius de 5 projectes: Kanon Desenkadenant, A-cordant, Gradus ad Parnassum, Jove OSV i assajos oberts a la seu de l’OSV.
Un 82% de la seva activitat té lloc fora de Barcelona i, al llarg d’aquesta temporada, la Simfònica ha col·laborat amb 9 festivals catalans: Festival Internacional de Jazz de Barcelona, Primavera Sound, Festival Jardins Terramar de Sitges, Festival Torroella de Montgrí, Festival de Música de la Cerdanya, Festival Castell de Peralada, Festival Internacional de Cinema de Sitges, Festival Sonarkids i Festival 30 Nits de Sabadell.
L’orquestra participa en dos projectes estratègics: el cicle Simfònics al Palau (Palau de la Música Catalana) i el cicle Òpera a Catalunya (Associació Amics de l’Òpera de Sabadell). A més, té 2 cicles estables de concerts simfònics: a La Faràndula de Sabadell i al Centre Cultural Terrassa, i ha col·laborat en el 23è Concurs de Piano Ricard Viñes de l’Auditori Enric Granados de Lleida.
Enguany s’ha incrementat el públic del cicle Simfònics al Palau un 8%. L‘OSV té 50 treballadors en plantilla i treballa amb més de 300 col·laboradors a l’any. Durant la seva temporada, hi col·laboren més de 75 solistes, directors i cors, el 80% dels quals són catalans.
Imatge destacada: Xavier Puig i James Ross al Palau de la Música Catalana el dia de l’anunci als mitjans