La tretzena edició del festival Musiquem Lleida!, dirigit per Carme Valls, se celebrarà del 5 al 7 d’octubre a diferents escenaris de la capital del Segrià i reunirà una desena de grups d’arreu del món, que oferiran una vintena d’actuacions. Organitzat per la Coral Shalom, el certamen presenta una programació en què destaquen intèrprets i grups amb propostes de música tradicional mitjançant una reinterpretació moderna i una mirada contemporània. Els grups han estat seleccionats per un jurat que n’ha valorat la qualitat sense conèixer-ne ni la identitat ni procedència, entre més de seixanta propostes. Aquest tretzè festival destacarà per la presència de més propostes artístiques de Lleida i de l’Aragó i de joves músics de vint a trenta anys consolidats internacionalment. El festival vol ser una plataforma de difusió per als joves intèrprets per apropar diferents estils musicals, com el jazz, el tango o la música clàssica, a aquest col·lectiu.
Durant tres dies els carrers de Lleida acolliran una vintena d’actuacions de formacions de música clàssica, tradicional, tango, jazz, romanços clàssics… Igual que l’any passat, la música sonarà a l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), la plaça de la Paeria, el Museu de Lleida, la Biblioteca Pública, la plaça Ricard Viñes o al CaixaForum.
Enguany les actuacions seran protagonitzades pels següents artistes: el trio veneçolà Ensamble Tepuy, que interpreta música tradicional veneçolana, amb èmfasi en els gèneres populars, però fusionant-los amb el jazz o la música antiga; el quartet aragonès Iberotango, un projecte per a la integració i difusió del tango que desplega un repertori variat (des de l’estil de la Guardia Nueva fins a Carlos Gardel o Astor Piazzolla); les Escarteen Sisters, un duo que es considera un quartet de corda, que toca i canta a la vegada; l’Orfeó de la Universitat Rovira i Virgili, format per més de trenta cantaires; els Barcelona Clarinet Players, formació integrada per membres de la Banda Municipal de Barcelona, que combinen innovació, fusió, interdisciplinarietat o pedagogia i que oferiran un concert amb direcció escènica de Sol Picó; el Duo Francés-Bernal (Daniel Francés, violí, i Sergio Bernal, piano), que construeix les seves actuacions al voltant de la relació entre els dos instruments.
Una de les actuacions que millor representa l’esperit del Musiquem Lleida! d’enguany serà el Jazz for Kids, una iniciativa en forma de big band del contrabaixista d’Osca Dani Escolano, que té com a objectiu apropar el jazz als més joves. Jazz for Kids també forma part d’un projecte educatiu transfronterer.
Amb una llarga trajectòria en la difusió del banjo de cinc cordes, el Lluís Gómez Dotze Contes Trio presentarà el seu nou enregistrament de folk jazz basat en les arrels del bluegrass. Lluís Gómez, intèrpret de banjo, violí i mandolina reconegut internacionalment, proposa en aquest treball un viatge al voltant de diferents músiques del món, com el swing, el blues o el folk. Per la seva banda, la guitarrista de Guissona Maria Ribera presentarà el seu primer disc, Maria Ribera Gibal interpreta Emili Pujol. La jove artista proposarà un concert tertúlia a partir de la vida i les composicions del mestre lleidatà Emili Pujol. Finalment, amb l’acompanyament d’instruments tradicionals, el grup Krregades de Romanços 3.0 cantarà cançons i romanços recollits a Ponent amb l’espectacle Viatjant per Ponent.
Les entrades per als concerts es poden adquirir als llocs web www.latemporadalleida.cat i auditorienricgranados.cat.
El dia 14 d’octubre tindrà lloc el concert de cloenda, amb la Coral Shalom i l’Orquestra Musiquem Lleida, sota la direcció de Robert Faltus, amb obres de Bach i Breiner (Auditori Enric Granados, 19 h).
Imatge destacada: un concert de l’edició passada a l’Institut d’Estudis Ilerdencs. © Defoto